Aplikasi Pekaka Bercerita

Aplikasi Pekaka Bercerita

[ APLIKASI SAYA ]

Siri Pekaka Bercerita ini telah dibangunkan dalam bentuk aplikasi interaktif untuk menarik minat kanak-kanak untuk berhibur dengan cerita-cerita rakyat dan teladan. Semoga dengan adanya aplikasi sebegini akan memberi manfaat menerusi nilai-nilai positif yang dipamerkan dalam setiap jalan cerita.

Untuk muat turun aplikasi Pekaka Bercerita, sila klik pada rajah yang terdapat pada setiap tajuk.

.

1. Pekaka Bercerita: Burung Dedaut [RM5.99]

Cover art

Kisah Burung Dedaut ini adalah animasi cerita rakyat Malaysia yang mengisahkan tentang peristiwa yang berlaku di sebuah negara bernama Dedaut. Raja yang memerintah negara itu mempunyai puteri yang sangat cantik tetapi sombong. Apakah yang kesudahan cerita ini?

.

2. Pekaka Bercerita: Jambatan Pelangi [RM5.99]

Cover art

Kisah "Jambatan Pelangi" ini adalah animasi cerita rakyat Malaysia yang mengisahkan tentang seorang putera kayangan yang suka bersiar-siar di bumi. Baginda suka mandi disebuah perigi di selatan dan sering membawa timba emas kesayangannya. Pada suatu hari, timba emasnya hilang. Apakah yang berlaku seterusnya?

.

3. Pekaka Bercerita: Kayu Berubah Tempat [RM5.99]

Cover art

Kisah "Kayu Berubah Tempat" ini adalah animasi cerita rakyat Malaysia yang mengisahkan tentang kehidupan aman dan damai pokok-pokok kayu disebuah bukit. Tetapi, ketenteraman mereka telah diganggu oleh manusia. Apakah yang sebenarnya berlaku?

.

4. Pekaka Bercerita: Kerana Budi Burung Ciak [RM5.99]

Cover art

Kisah Kerana Budi Burung Ciak ini adalah animasi cerita rakyat Malaysia yang mengisahkan tentang burung ciak yang telah cedera dan diselamatkn oleh seorang pemburu yang baik hati.

.

5. Pekaka Bercerita: Pokok Nipah [RM5.99]

Cover art

Kisah "Pokok Nipah" ini adalah animasi cerita rakyat Malaysia yang mengisahkan tentang Nasib pokok nipah yang sering dicantas manusia untuk mengambil air nira nipah yang manis dan sedap.

.

6. Pekaka Bercerita: Kerak Nasi [RM5.99]

Cover art

Kisah Kerak nasi ini adalah animasi cerita rakyat yang mengisahkan tentang dua orang sahabat baik iaitu kancil dan bangau. Mereka telah terjumpa kerak nasi yang sangat besar. Kerana sifat tamak, kancil telah mengenakan bangau sahabatnya. apakah yang berlaku?

.

7. Pekaka Bercerita: Pemburu Yang Tamak [RM5.99]

Cover art

Kisah "Pemburu yang Tamak" ini adalah animasi cerita rakyat Malaysia yang mengisahkan tentang seorang pemburu yang mendapat hasil tangkapan yang sedikit. Dia tidak bersyukur malah berharap mendapatkan hasil pemburuan yang lebih besar. Apakah yang belaku seterusnya?

.

8. Pekaka Bercerita: Kelekatu yang Sombong [RM5.99]

Cover art

Kisah "Kelekatu yang Sombong" ini adalah animasi cerita rakyat Malaysia yang mengisahkan tentang seekor kelekatu yang sombong dan tidak mahu mendengar nasihat rakan-rakannya. Apakah yang akan berlaku pada kelekatu itu?

.

9. Pekaka Bercerita: Tempua Bersarang Rendah [RM5.99]

Cover art

Kisah Tempua Bersarang Rendah ini adalah animasi cerita rakyat Malaysia yang mengisahkan tentang burung tempua yang membuat sarang. Apakah yang menyebabkan burung-burung ini membuat sarang di tempat yang rendah?

.

10. Pekaka Bercerita: Penghulu [RM5.99]

Cover art

Kisah "Penghulu" ini adalah animasi cerita rakyat Malaysia yang mengisahkan tentang burung-burung di hutan yang risau akan keselamatan anak-anak mereka. Mereka ingin melantik penghulu yang gagah supaya dapat menjaga keselamatan mereka. Apakah yang belaku seterusnya?

.

11. Pekaka Bercerita: Penjual Kayu Api Yang Mulia [RM5.99]

Cover art

Kisah "Penjual Kayu Api Yang Mulia" ini adalah animasi cerita rakyat Malaysia yang mengisahkan tentang seorang penjual kayu api yang jujur. sikap jujurnya itu, telah mendapat balasan yang baik.

.

12. Pekaka Bercerita: Hakim yang Bijaksana [RM5.99]

Cover art

Kisah Hakim yang Bijaksana ini adalah animasi cerita rakyat Malaysia yang mengisahkan tentang orang kaya dan orang miskin yang tinggal berjiran. Orang kaya tidak berpuas hati melihat jirannya, si miskin yang sihat dan gembira. Apakah yang dilakukan oleh orang kaya kepada si miskin itu?

.

13. Pekaka Bercerita: Manis dan Kura-kura [RM5.99]

Cover art

Kisah "Manis dan Kura-kura" ini adalah animasi cerita rakyat Malaysia yang mengisahkan tentang kura-kura yang terjumpa seorang gadis kecil bernama Manis yang sedang bersedih. Kura-kura memujuk dan menasihati Manis.

.

14. Pekaka Bercerita: Bukit Cuping [RM5.99]

Cover art

Kisah "Bukit Cuping" ini adalah animasi cerita rakyat Malaysia yang mengisahkan tentang seorang anak yatim piatu yang rajin dan suka membantu orang-orang kampung.

.

15. Pekaka Bercerita: Batu Belah Batu Bertangkup [RM5.99]

Cover art

Kisah Batu Belah Batu Bertangkup ini adalah animasi cerita rakyat yang mengisahkan tentang ibu yang terasa hati dengan perbuatan dua orang anaknya.

.

16. Pekaka Bercerita: Asal Usul Batu Penyu [RM5.99]

Cover art

Kisah Asal Usul Batu Penyu ini adalah animasi cerita rakyat Malaysia yang mengisahkan tentang sepasang penyu yang suka mengembara. Akhirnya mereka menemui pantai yang indah bernama Rantau Abang. Namun, sesuatu telah berlaku di situ. Apakah kesudahan cerita rakyat ini?

.

17. Pekaka Bercerita: Cengkih [RM5.99]

Cover art

Kisah Cengkih ini bekisar tentang sebuah negeri yang telah dilanda wabak mulut berbau. Raja dan rakyat negeri itu sangat malu dan sentiasa menutup mulut mereka. Raja cuba mencari jalan penyelesaian. Apakah cara untuk menghilangkan masalah mulut yang berbau itu?

.

18. Pekaka Bercerita: Musang [RM5.99]

Cover art

Kisah Musang ini adalah animasi cerita rakyat. Musang-musang tinggal di dalam sebuah gua. Mereka hidup aman dan damai. Apakah yang berlaku kepada mereka seterusnya? Cerita ini juga turut dimuatkan dengan lagu yang menarik untuk kanak-kanak mudah mengingati cerita rakyat ini.

.

.

Maklumat semasa:

> [APLIKASI SAYA] Aplikasi Pelajaran Tatabahasa <KLIK>

> Panduan pembelian secara dalam talian <KLIK>

> Panduan langganan secara dalam talian <KLIK>

> Pembelian E-Buku <KLIK>

Kembali ke laman UTAMA